Deze maand staan Wereldfietsdag en Wereldmilieudag op de kalender. De ideale gelegenheid om er op uit te trekken en te genieten van alles wat jouw buurt te bieden heeft. In deze blog geven we graag enkele ideeën over hoe je je buurt op een veilige, sociale en milieuvriendelijke manier kunt ervaren.

Doe mee voor steden en dorpen waar het goed leven is!

Pak je fiets!

De fiets leent zich perfect om je regio actief te verkennen! Je hoeft niet eens zelf een fiets te hebben, in heel wat gemeentes kan je er ook een huren. Download vooraf kaarten met lokale fietsroutes en -paden voor een zorgeloze rit.

Fietsen is natuurlijk leuker met anderen erbij. Spreek af met vrienden, neem een picknick mee en praat wat bij of geniet samen van de natuur. Door meer te fietsen winnen zowel mens als planeet. 

Ruil dus zo vaak het kan die vierwieler in voor je tweewieler!

Ga een eindje wandelen

Hoe beter dichter bij de natuur te komen dan je eigen omgeving te voet te verkennen? Net als fietsen stimuleert het niet alleen je bloedsomloop en helpt het je geest helder te maken, maar wandelen stelt je in staat de natuur te zien, te voelen en er te zijn op een manier die andere vormen van mobiliteit niet toelaten. Op eigen tempo, alleen of samen met anderen!

Verken een beetje verder, met de trein!

De klimaat- en ecologische crisis vraagt om een radicaal andere manier om ons te verplaatsen. Voor iets langere afstanden is de trein dan een goede oplossing. Treinen zijn efficiënt, milieuvriendelijk en ze brengen je zonder gedoe op je bestemming, doorheen mooie landschappen.

Ga je op vakantie, sla dan de wachtrij op de luchthaven over en laat de rompslomp van korteafstandsvluchten achter je. Vermijd het verkeer en de frustratie van snelwegen. Neem de trein naar je volgende avontuur en geniet evenveel van de reis als van de bestemming.

Om je te inspireren voor je volgende treinreis, kan je deze tips van enkele van onze collega’s bekijken.

Sharing is caring

Gedeelde en gepoolde elektrische voertuigen (“car-sharing”) of elektrische taxi’s zijn een goede manier om je door de stad te verplaatsen als fietsen, wandelen en openbaar vervoer moeilijk zijn. Gedeelde mobiliteit betekent minder auto’s, minder behoefte aan parkeerplaatsen, en meer ruimte voor mens en natuur.

Laat je horen

De gemiddelde auto wordt naar schatting slechts 5% van de tijd gebruikt, maar toch zijn auto’s en bestelwagens verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstoot van luchtvervuiling en broeikasgassen door transport. Mens en natuur, en niet auto’s, centraal stellen in lokale mobiliteitsplanning, zal niet alleen het leven in de steden en dorpen veranderen, maar helpt ook de klimaatcrisis te bestrijden.

Lokale overheden en nationale regeringen moeten onze mobiliteit anders organiseren om privégebruik van de auto terug te dringen. Wandelen, fietsen en openbaar en gedeeld vervoer moeten voorrang krijgen. De overheden moeten investeren in de ontwikkeling van duurzame mobiliteit. 

Help er mee voor zorgen dat ze dat doen. Organiseer je samen met je buurt. Spreek met je gemeenteraad en voer campagne voor meer en uitgebreidere autovrije zones. Eis meer veiligheid voor fietsers en voetgangers. Het is niet omdat je in een stad of dorpskern woont dat je geen toegang zou mogen hebben tot kwalitatieve groene ruimte en natuur. Minder ruimte voor auto’s betekent meer ruimte voor mensen. Autovrije buurten zijn sociale buurten.

Greenpeace wil meewerken aan een meer gelijkwaardige en milieuvriendelijke samenleving. Daarvoor is ook een echte revolutie in onze mobiliteit nodig.

Doe mee voor steden en dorpen waar het goed leven is! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest