Naar aanleiding van de G7 afgelopen weekend in Groot-Brittannië heeft Greenpeace een magnifieke video gemaakt. Daarin werden 300 drones gebruikt om adembenemende 3D-animatiebeelden te maken van iconische dieren. De dieren komen van overal ter wereld en strijken neer in Cornwall om aan de G7-leiders te vragen nù actie te ondernemen voor de bescherming van de natuur en tegen de klimaatopwarming.

Benieuwd wat de G7 echt heeft opgeleverd? 

Er werd erg naar deze G7 uitgekeken, want de beslissingen die hier genomen worden zullen de toon zetten voor de bescherming van het klimaat en de biodiversiteit, en voor de toegang tot vaccins in minder rijke landen.

Doe met ons mee voor een groenere en rechtvaardigere wereld

Klimaat, de plaat blijft hangen

De voornemens die bevestigd werden, gaan over de sluiting van steenkoolcentrales, behalve wanneer er compensatiemaatregelen – zoals het afvangen van CO2 – genomen worden. Elke investering of overheidssteun zal dit jaar opgeschort worden.

Maar over het belangrijke principe om gewoon niet meer in fossiele energiebronnen te investeren, werd niet gesproken. Deze top lijkt op een plaat met oude beloften die blijft hangen. Als men niet beslist om een einde te maken aan alle nieuwe steenkool-, olie- en gasprojecten, zal dit plan niet volstaan om gevaarlijke opwarming van de aarde te voorkomen. 

De G7 heeft ook geen verhoging van de klimaatsteun in het vooruitzicht gesteld, wat een schande is na jaren van loze beloften. Die financiering zou tegen 2025 opgetrokken moeten worden tot 100 miljard per jaar om de armste landen in staat te stellen zich aan te passen aan de klimaatverandering.

Prachtige video om G7 wakker te schudden

Natuur, de grote afwezige

Wat de bescherming van de biodiversiteit betreft, werd er geen enkel plan op tafel gelegd om de teloorgang ervan te beperken tussen nu en 2030.

Het is moeilijk te weten wat de toekomst precies voor ons in petto heeft, maar we weten wel dat het de keuzes zijn die onze leiders vandaag maken die bepalen hoe onze samenleving, onze economie, onze gezondheid, ons klimaat en onze natuur er de komende decennia zullen uitzien. De G7 heeft de verwachtingen niet ingelost. 

Vaccins, onvoldoende

De G7 heeft zich ertoe geëngageerd 1 miljard vaccins te produceren voor de armste landen. Dat is veel minder dan we gehoopt hadden. Zeker als je weet dat er 11 miljard dosissen nodig zijn om de pandemie onder controle te krijgen. Ook daar laten de rijkste landen de armste bevolkingen aan hun lot over.

Het gaat allemaal te traag en het is niet genoeg. Met onze video wilden we de leiders van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Canada eraan herinneren wat er op het spel staat.

Ook de komende maanden zullen we de politieke verantwoordelijken erop blijven wijzen dat dit decennium cruciaal is, en dat de snelheid van handelen het verschil zal maken.

Doe met ons mee voor een groenere en rechtvaardigere wereld Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest