Németország betiltja a glifozátot

2019.09.05. 10:16

2024. elejétől kezdődően tilos glifozátot használni Németországban – írja a Reuters a német Környezetvédelmi Minisztérium közlése alapján. 

A glifozát nevű gyomirtó világszerte viták, sőt az utóbbi években már dollármilliárdos perek kereszttüzében is áll, erős a gyanú ugyanis, hogy rákkeltő hatású, a mezőgazdasági termelők viszont előszeretettel alkalmazzák nagy hatékonysága miatt. A német lépés előtt nem sokkal az osztrák parlament alsóháza megszavazta a glifozát teljes tiltását az országban, és 20 francia város polgármestere is hasonlóan rendelkezett.

Az Egészségügyi Világszervezetet, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO), az Európai Bizottság és az amerikai Környezetvédelmi Hivatal azon a konszenzusos állásponton van, hogy nincs bizonyíték a glifozát rákkeltő mivoltára, az amerikai Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) viszont arra jutott, hogy a gyomirtó szer növelheti egyes daganattípusok előfordulását.

A Bayer vegyipari konszernnek érthető okokból nem tetszik a német állam döntése. A vállalat úgy kommentálta a tiltást, hogy ez a lépés figyelmen kívül hagyja azokat a tudományos alapokon nyugvó hatósági döntéseket, amelyek 40 éven át arra a következtetésre jutottak, hogy a glifozát alkalmazható biztonságosan is. A glifozátot egyébként a Monsanto fejlesztette ki a Roundup gyomirtócsalád részeként, de a szabadalom azóta lejárt, és manapság már több tucat vegyipari vállalat forgalmazza, köztük a Dow Agrosciences és a német BASF.

Az EU-ban egyelőre 2022-ig garantált, hogy a tagállamok használhatnak glifozátot gyomirtásra. Az EP-ben korábban felmerült, hogy ezután szívesen betiltanák – azóta a parlament összetétele megváltozott, de ennek a változásnak pont a zöldek lettek a legnagyobb nyertesei, így nem kizárt, hogy valóban ez lesz a vége.