Ikona hledání

EU konečně zasahuje: skot trpěl přes dva měsíce na moři

News Section Icon Zveřejněno 09.03.2021

EU vyvinula diplomatický tlak, aby pomohla zvířatům, která byla přes dva a  půl měsíce uvězněna na moři.  Tento víkend mohla konečně zakotvit jedna z lodí přepravující více než 1700 kusů dobytka na Krétě poté, co evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides zasáhla.

Elbeik je jedním ze dvou plavidel přepravujících mladé býky do Libye a Turecka. Lodě vypluly ze Španělska v polovině prosince. Kvůli obavám z katarální horečky jim však byl odepřen vstup do všech přístavů. Zvířata křižovala Středozemní moře v naprosto neúnosných podmínkách.

V pátek Stella Kyriakides požádala o pomoc řecké orgány a zajistila, aby zde mohl zakotvit Elbeik, který potřeboval doplnit palivo a krmivo. Na místo byl vyslán veterinář, aby posoudil aktuální stav zvířat.

Obrázek1
Zdroj: Vesselfinder.com

Stovky mladých býků jsou usmrcovány

Ve Španělsku jsou právě nyní usmrcovány stovky býků poté, co se tam druhá loď Karim Allah vrátila. Mladým býkům je pouhých sedm až osm měsíců. Stejný osud bohužel čeká i zvířata přepravovaná na druhé lodi, pokud dorazí zpět do Španělska.

CIWF byl po celou dobu v úzkém kontaktu s příslušnými orgány v Bruselu, Řecku, na Kypru, ve Španělsku a v Itálii, aby pomohl zmírnit utrpení dotčených zvířat.

Obrázek2
Zdroj: Eurogroup for Animals

Zvířata nejsou pytle brambor

„Na rozdíl od pytlů brambor, které lze přepravovat tam a zpět, je skot schopen pociťovat bolest a utrpení,“ uvedla Olga Kikou, ředitelka CIWF EU. „Je to extrémně znepokojující situace, kdy tisíce mladých býků muselo strávit dva a půl měsíce na moři jen proto, aby byli zabiti zpět v zemi, odkud pocházejí - a přitom je to považováno za legální, přestože právo EU uznává zvířata jako vnímající bytosti a má je chránit během přepravy!“

Olga dodala: „Zásah komisařky Stelly Kyriakides pomohl v tomto případě zmírnit utrpení zvířat. Přesto se všichni musíme zaměřit na nadcházející revizi nařízení pro přepravu zvířat a důrazně požadovat, aby tato revize byla naprosto zásadní.  Jen tak zabráníme dalším zbytečným katastrofám a ukončíme utrpení citlivých tvorů. EU musí navždy zakázat vývoz všech zvířat mimo své hranice. Dokonce i zvířata určená pro chov čelí krutému zacházení kvůli významné neshodě zemí třetího světa s legislativou EU v oblasti welfare zvířat. Je načase, aby se se zvířaty v Evropské unii nezacházelo jako se zbožím.“

Nedostatečné právní předpisy EU

Každý rok se miliony hospodářských zvířat přepravují na dlouhých strastiplných cestách, často ve špíně, stísněna tak, že po sobě šlapou. V létě jsou přepravována v nesnesitelném horku, trpí dehydratací a vyčerpáním. Některá z nich uhynou.

Strategie Evropské komise „Farm To Fork“ (Z farmy na vidličku) jasně stanovuje, že Evropská komise chce přezkoumat právní předpisy o přepravě zvířat. V prosinci 2019 Rada EU ve své zprávě o welfare zvířat zdůraznila, že v otázkách dálkové přepravy přetrvávají „zjevné nedostatky a nesrovnalosti“.

Podle souhrnných auditních zpráv Evropské komise o přepravě zvířat po souši i po moři dochází k rozsáhlému porušování a pravidelnému neplnění právních předpisů EU na ochranu zvířat během přepravy ze strany orgánů členských států. Kromě toho existuje mnoho mezer v zákonech, které je třeba odstranit.

CIWF apeluje zejména na úplný zákaz vývozu zvířat mimo EU. Podepište prosím petici.

Globe

Tento prohlížeč nepodporujeme. Prosím aktualizujte si prohlížeč pro zlepšení funkce a bezpečnosti. Máte-li jakékoli další dotazy, kontaktujte nás na info@ciwf.cz. Snažíme se odpovídat na všechny komentáře do dvou pracovních dnů, ale vzhledem k velkému množství korespondence to může někdy trvat trochu déle. Děkujeme za vaše pochopení.