Nieuw klimaatrapport: niets doen is geen optie meer

Geen afbeeldingen? Webversie >>

 

 

Hallo Luc,

 

De klimaatcrisis staat niet langer voor de deur: deze zomer heeft ze die deur gewelddadig ingebeukt. Kolkend water en overstromingen na aanhoudende regen hebben ook bij ons tientallen levens geƫist en een ongezien spoor van vernieling achtergelaten. Een nationale ramp, maar bovenal een persoonlijke tragedie voor vele duizenden mensen. Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers van deze watersnood.

Het ergste van al: we gaan steeds vaker met extreem weer geconfronteerd worden.

Ook elders in de wereld laat de klimaatopwarming zich voelen. Extreme hitte, aanhoudende droogte, snel smeltend poolijs en waterellende: het zijn vaste items in het nieuws geworden. De voorbije dagen werden we in het bijzonder geconfronteerd met hallucinante beelden van bosbranden in Griekenland en Turkije. Jaar na jaar wordt de klimaatcrisis erger.

Onze samenleving zal zich beter moeten wapenen tegen de gevolgen van een sterk veranderend klimaat. Meer natuur kan bijvoorbeeld helpen om water en hitte te bufferen. Maar we moeten ook de wortels van het probleem aanpakken, en er alles aan doen om de stijging van de globale temperatuur zo veel mogelijk onder de cruciale grens van 1,5°C te houden. Elk tiende van een graad telt nu
. Dat werd maandag nog eens bevestigd in een rapport van het VN-klimaatpanel.    
 

Lees meer over het alarmerende VN-verslag

 

Met Greenpeace zetten we druk op onze politici voor een ambitieuzer en eerlijker klimaatbeleid. Zo kwamen heel wat van onze voorstellen in 2019 in het regeerakkoord terecht. We mobiliseren nu voor Back To The Climate, een grote klimaatmars op 10 oktober. En daarna reizen we af naar de VN-klimaattop in Glasgow om er te ijveren voor ‘climate justice’: wereldwijde klimaatactie die oog heeft voor de verantwoordelijkheid van rijke landen en de noden van het Zuiden.

 

Wij hebben je nodig om druk te blijven uitoefenen op onze overheden. Jouw gift helpt ons om klimaat zo hoog mogelijk op de politieke agenda te krijgen.

 

Hopelijk kunnen we ook in deze moeilijke tijden op jouw steun rekenen. Samen kunnen we krachtdadig strijden voor de bescherming van onze planeet. Elk gebaar telt.
 

Van harte bedankt voor je steun,

Zanna Vanrenterghem,

Campagneleider Klimaat

 

 

 
 

Greenpeace is een internationale en onafhankelijke organisatie die schendingen van het leefmilieu aanklaagt en duurzame oplossingen aanreikt.

Mee doen • Waarom • Steun ons

Als je de e-mails van Greenpeace niet meer wilt ontvangen, klik dan hier.